Webshop Pretplata O kavama
O nama B2B FAQ
24. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: održivost, 100% reciklabilne vrećice

U kakve vrećice pakiramo kavu? Poštujemo li održivost i kružnu ekonomiju?

O održivost i kružnoj ekonomiji puno se priča u svim područjima „specialty kave“. Međutim kada dođemo do teme pakiranja kave, e tu malo zastanemo. Često vidimo da su vrećice kave, tj. njen vanjski omot plastične, a unutarnji dio sadrži aluminijski sloj. Svjesni smo da na taj način ne poštujemo principe održivosti, recikliranja, biorazgradivosti i kružne ekonomije.

Mi u Karibu Kaaawi oduvijek razmišljamo o održivosti i kružnoj ekonomiji te smo na tragu toga odlučili pri nabavi kave iz inozemstva, za naše travanjske pretplatnike na kavu, osigurati vrećice koje se 100% mogu reciklirati.

Naime, u industriji kave i lancu opskrbe kavom, pakiranje čini 3% ukupnog ugljičnog otiska. Ako se ambalaža za pakiranje kave ne nabavlja, ne proizvodi, ne transportira i ne odlaže pravilno onda je to štetno za okoliš.

Međutim, mnogi ne znaju, da su pržena zrna kave porozna i brzo upijaju vlagu. Također, kava ne smije biti u doticaju za zrakom i svjetlošću. Svaki krivi korak u pakiranju ili nekvalitetna ambalaža doprinijet će lošijem okusu vaše šalice kave. Kava stoga treba biti hermetički pakirana u neprozirnom pakiranju koje je otporno na vlagu.

Kako onda možemo osigurati da pakiranje ispunjava sve ove uvjete, a da bude što održivije?

Iz prethodno navedenih razloga poželjnije je da su pakiranja višeslojna, minimalno dva sloja. Međutim, upravo kod višeslojnosti dolazimo do problematike razdvajanja materijala i njihovog recikliranja. Za krajnjeg korisnika jako je teško odvojiti slojeve pa se u današnjem tehnološkom svijetu pokušava pronaći rješenje.

Mnoge proizvodne tvrtke koje se bave pakiranjem rade istraživanja u području biorazgradive ambalaže. Razmatraju materijale koje uključuju kukuruzni škrob, šećernu trsku, celulozu i druge organske tvari. Međutim, 100% biorazgradiva ili kompostabilna pakiranja za kavu još uvijek nisu dostupna. Samo oko 60% materijala koji se koristi za izradu ovih vrećica kave će se raspasti, dok će preostalih 40% biti nerazgradivi slojevi (ventil za zrak, sustav zatvaranja na vrećici) koje treba ukloniti i odvojeno smjestiti u odgovarajući otpad.

Iz svih navedenih razloga, trenutno je pri pakiranju kave bolje koristiti vrećice koje će se reciklirati (one koje imaju oznaku 100% reciklirajuće) nego one koje su biorazgradive.

Upravo takve vrećice koje se 100% mogu reciklirati stižu nam iz belgijske pržionice za naše pretplatnike na kavu. Travanjska pretplata na kavu iznenadit će vas ne samo svojim okusima nego i zelenijim aspektom pakiranja.

Nadamo se da će ovakve 100% reciklabilne vrećice početi primjenjivati čim više pržionica i da ćemo vam ovakve zelenije priče pričati uz svaku našu pretplatu na kavu.

A kako volimo biti pioniri u zelenim pokretima, uskoro ćemo vam otkriti više o našem novom projektu gdje ćete kupnjom kave u rinfuzi u Karibu Kaaawi moći višenamjenski iskoristiti cjelokupnu ambalažu i ozeleniti naš šareni planet.

Uživajte u kavi!☕

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

04. Ožujak 2022. / Autor: Karibu / Teme: intervju, pržioničar, zelena kava, žene u industriji kave

Intervju: Luka Banovič, pržioničar iz Banibeansa


25. Siječanj 2022. / Autor: Karibu / Teme: čaj za doma, afrički biljni čaj, voćni čaj, crni hibiskus

Aromatični čajevi s afričkih farma odnedavno u ponudi Karibu Kaaawe


17. Siječanj 2022. / Autor: Karibu / Teme: sapun od kave, zero waste, anti-aging, glowing efekt, handmade

Zašto kava u sapunu?


10. Studeni 2021. / Autor: Karibu / Teme: histamin, kava, intolerancija

Ponešto o Maidi i ilustracijama, a ponajviše o vezi između kave i histamina


07. Listopad 2021. / Autor: Karibu / Teme: pumpkin spice latte, napitak s kavom i sirupom od bundeve

Recept za pumpkin spice latte, aromatičan jesenski napitak s kavom i sirupom od bundeve


11. Rujan 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz ugande, man vs machine coffee

Kako je kava s Mjesečevih planina poletjela nazad na Mjesec iliti kako se rasprodala u rekordnom roku?