Kupi Popij Nauči
O nama B2B FAQ
24. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: održivost, 100% reciklabilne vrećice

U kakve vrećice pakiramo kavu? Poštujemo li održivost i kružnu ekonomiju?

O održivost i kružnoj ekonomiji puno se priča u svim područjima „specialty kave“. Međutim kada dođemo do teme pakiranja kave, e tu malo zastanemo. Često vidimo da su vrećice kave, tj. njen vanjski omot plastične, a unutarnji dio sadrži aluminijski sloj. Svjesni smo da na taj način ne poštujemo principe održivosti, recikliranja, biorazgradivosti i kružne ekonomije.

Mi u Karibu Kaaawi oduvijek razmišljamo o održivosti i kružnoj ekonomiji te smo na tragu toga odlučili pri nabavi kave iz inozemstva, za naše travanjske pretplatnike na kavu, osigurati vrećice koje se 100% mogu reciklirati.

Naime, u industriji kave i lancu opskrbe kavom, pakiranje čini 3% ukupnog ugljičnog otiska. Ako se ambalaža za pakiranje kave ne nabavlja, ne proizvodi, ne transportira i ne odlaže pravilno onda je to štetno za okoliš.

Međutim, mnogi ne znaju, da su pržena zrna kave porozna i brzo upijaju vlagu. Također, kava ne smije biti u doticaju za zrakom i svjetlošću. Svaki krivi korak u pakiranju ili nekvalitetna ambalaža doprinijet će lošijem okusu vaše šalice kave. Kava stoga treba biti hermetički pakirana u neprozirnom pakiranju koje je otporno na vlagu.

Kako onda možemo osigurati da pakiranje ispunjava sve ove uvjete, a da bude što održivije?

Iz prethodno navedenih razloga poželjnije je da su pakiranja višeslojna, minimalno dva sloja. Međutim, upravo kod višeslojnosti dolazimo do problematike razdvajanja materijala i njihovog recikliranja. Za krajnjeg korisnika jako je teško odvojiti slojeve pa se u današnjem tehnološkom svijetu pokušava pronaći rješenje.

Mnoge proizvodne tvrtke koje se bave pakiranjem rade istraživanja u području biorazgradive ambalaže. Razmatraju materijale koje uključuju kukuruzni škrob, šećernu trsku, celulozu i druge organske tvari. Međutim, 100% biorazgradiva ili kompostabilna pakiranja za kavu još uvijek nisu dostupna. Samo oko 60% materijala koji se koristi za izradu ovih vrećica kave će se raspasti, dok će preostalih 40% biti nerazgradivi slojevi (ventil za zrak, sustav zatvaranja na vrećici) koje treba ukloniti i odvojeno smjestiti u odgovarajući otpad.

Iz svih navedenih razloga, trenutno je pri pakiranju kave bolje koristiti vrećice koje će se reciklirati (one koje imaju oznaku 100% reciklirajuće) nego one koje su biorazgradive.

Upravo takve vrećice koje se 100% mogu reciklirati stižu nam iz belgijske pržionice za naše pretplatnike na kavu. Travanjska pretplata na kavu iznenadit će vas ne samo svojim okusima nego i zelenijim aspektom pakiranja.

Nadamo se da će ovakve 100% reciklabilne vrećice početi primjenjivati čim više pržionica i da ćemo vam ovakve zelenije priče pričati uz svaku našu pretplatu na kavu.

A kako volimo biti pioniri u zelenim pokretima, uskoro ćemo vam otkriti više o našem novom projektu gdje ćete kupnjom kave u rinfuzi u Karibu Kaaawi moći višenamjenski iskoristiti cjelokupnu ambalažu i ozeleniti naš šareni planet.

Uživajte u kavi!☕

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

10. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave

6. poglavlje. Aeropress


24. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Etiopije, žensko poduzetništvo

Uspješan primjer ženskog poduzetništva iz Etiopije


03. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: koktel s kavom, espresso martini

Kako kod kuće pripremiti koktel espresso martini?


20. Siječanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: pretplata na kavu, pretplati se na kavu

Kako si osigurati kontinuiranu dostavu kave? Riječ, dvije o pretplati na kavu


04. Siječanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: PSD2 direktiva

Promjene u on-line plaćanju radi nove EU direktive


15. Studeni 2020. / Autor: Karibu / Teme: Jemen, nepoznata i vrhunska kava, posebne arome kave, humanitarna kriza

Identitet Jemena je kava. Jeste li probali ovu egzotiku?