Webshop Pretplata O kavama
O nama B2B FAQ
13. Travanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Ruande, direktni uvoz kave, belgijska pržionica

Kava iz zemlje s tisuću brda, kava iz Ruande

Obično afričke kave vezujemo uz Etiopiju i Keniju, a znate li išta o kavi iz Ruande?

Njemački misionari početkom 20. stoljeća donijeli su kavu u Ruandu, međutim nije se počela izvoziti do završetka prvog svjetskog rata kada su kolonijalnu vlast u Ruandi preuzeli Belgijanci. Upravo zbog ovih povijesnih događaja većina kave iz Ruande izvozi se u Belgiju.

Slučajno ili ne, i u našoj priči, pržionica OR iz Belgije uvozi direktno kavu s ruandanske farme s juga zemlje.

Uzgoj i proizvodnja kave u Ruandi je odigrala i jednu od ključnih uloga u procesu pomirenja i ekonomskog oporavka nakon genocida koji se desio početkom 90-ih godina. Naime, velika financijska sredstva koja su dolazila kroz inozemnu pomoć prelila su se u razvoj sektora kave te se investiralo u stanice za preradu kave. Odlučili su naglasak staviti na proizvodnju vrhunske kvalitetne kave (eng. specialty coffee). Predstavnici ruandanske vlade imali su otvoreni pristup prema kupcima vrhunske zelene kave pa se Ruanda isprofilirala kao zemlja za proizvodnju vrhunske arabica kave.

Ruanda je također jedina afrička zemlja u kojoj se održalo natjecanje „Cup of Excellence“ na kojem se svake godine traže najbolji lotovi i farme kave koje se zatim plasiraju na tržište putem on-line aukcije.

Kava koju vam mi predstavljamo ovdje i koju možete naći na našem web shopu i kroz pretplatu na kavu dolazi iz regije Huye, na jugu Ruande, blizu granice sa Burundijem. Radi se o sabirnoj stanice kave „Simbi“, tj. o maloj farmi i stanici čiji vlasnik Abdoul prodaje kavu isključivo OR Coffee pržionici u Belgiji i Wataru, u Japanu.

Pržionica OR već niz godina kupuje kavu iz Ruande od Abdoula. Suradnja je počela na način da je prije nekoliko godina Abdoul doletio avionom u Belgiju, tj. pržionicu OR nenajavljeno. Svi su bili iznenađeni, no nakon što su popričali s njim i kušali njegove kave ostali su zaprepašteni okusom i kvalitetom njegovih kava. Nekoliko mjeseci nakon toga, vlasnik OR pržionice, Tom, otišao je u Ruandu u posjet Abdoulu i od tad traje njihova suradnja.

Ovo je jedinstvena prilika i mogućnost da probate kavu iz Ruande koju osim u Japanu nećete moći nigdje probati. Kava je pržena za filter i ima funky okus. Jakih je začinskih nota naranče i izrazite voćnosti.

Uživajte u kavi

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

05. Travanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: karibu kaaawa, specialty kava, espresso, moka, pretplata na kavu, online shop

KB Coffee - nova pržionica u travnju


06. Ožujak 2024. / Autor: Karibu / Teme: Karibu Kaaawa, specialty kava, espresso, filter, moka, onlineshop, pretplata na kavu

Barn - nova pržionica u ožujku


05. Veljača 2024. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, espresso, filter kava, pretplata na kavu, karibu kaaawa, web shop, specialty kava

RIGHT SIDE COFFEE - nova pržionica u veljači


12. Siječanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, espresso, specialty kava, karibu kaaawa, pretplata na kavu

ELBGOLD - nova pržionica u siječnju


02. Siječanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: specialty kava, karibu kaaawa, kava za sve, uživaj u kavi, ugostiteljstvo

Specialty kava za sve!


28. Rujan 2023. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, specialty kava, espresso, karibukaaawa, filter, moka

GORIFFEE - nova pržionica iz Bratislave