Webshop Pretplata O kavama
O nama B2B FAQ
12. Lipanj 2020. / Autor: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave, filter kava, french press

5. poglavlje. French press.

E pa dragi naši čitatelji, nastavljamo dalje s našom školicom s pripremom French pressa.

U inozemstvu je French press jako popularan način pripreme kave. Mnogi je tako pripremaju upravo kod kuće jer je dosta nezahtjevan i jednostavan način pripreme. Čak pomalo podsjeća na pripremu čaja. A s obzirom na to da se kava za French press melje jako grubo, čak i granulacijom podsjeća na čaj. Sada se pitate, i kako to sve zapravo funkcionira? Dakle, ovako.

Kako jednostavno pripremiti kavu pomoću french pressa kod kuće?

-Pripremite kavu samljevenu za french press. Pogledajte koje kave trenutno imamo u ponudi ili pitajte nas koja je kava najidealnija za french press.

-Omjer koji se koristi je velik, veći i od omjera za V60 (tema našeg prethodnog poglavlja), a to je 75g/1L. Kao i za svaku pripremu, koju smo spominjali, na samom početku je potrebno samljeti kavu, izvagati ju i postaviti sve na vagu kako biste pogodili savršen omjer.

-U french press je potrebno uliti vruću vodu, princip je također sličan pripremi V60, a to znači da je idealna temperatura oko 96 stupnjeva. Ako kuhate vodu u običnom kuhalu, kada voda zakipi, ostavite ju dvadesetak sekundi i temperatura će taman pasti na 96 stupnjeva. Vrućom vodom prelijte kavu i pritom pazite da se sva kava namoči kako bi se ekstrakcija kave mogla ravnomjerno provoditi.

-Ostavite kavu da stoji 4 minute. Za to će se vrijeme na vrhu stvarati tzv. kora od kave. Kada prođu 4 minute promiješajte tu koru kako bi većina čestica pala na dno. Ono što ostane na vrhu pokupite žlicom i bacite. Sada ostavite kavu još 1-2 minute. U ovom periodu će većina čestica pasti na dno, ekstrakcija će se i dalje provoditi što će rezultirati punim i bogatim okusom kave.

-Sada stavite poklopac, ali nemojte pritiskati (tako biste samo uzburkali talog). Polako izlijte svu kavu koju ste pripremili. Ovako prekidate ekstrakciju, a laganim izlijevanjem odvajate gotov napitak od taloga. Za bogatiji i puniji okus kave je zaslužna sama priprema i nekorištenje filtera. U vašoj šalici ćete, osim arome vaše kave, osjetiti i ulja i masnoću zrna koju obično razni filteri izdvoje iz krajnjeg napitka. Neki kažu da ćete French press ili obožavati ili mrziti. Javite nam na kojoj ste strani! Do čitanja.

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

05. Travanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: karibu kaaawa, specialty kava, espresso, moka, pretplata na kavu, online shop

KB Coffee - nova pržionica u travnju


06. Ožujak 2024. / Autor: Karibu / Teme: Karibu Kaaawa, specialty kava, espresso, filter, moka, onlineshop, pretplata na kavu

Barn - nova pržionica u ožujku


05. Veljača 2024. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, espresso, filter kava, pretplata na kavu, karibu kaaawa, web shop, specialty kava

RIGHT SIDE COFFEE - nova pržionica u veljači


12. Siječanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, espresso, specialty kava, karibu kaaawa, pretplata na kavu

ELBGOLD - nova pržionica u siječnju


02. Siječanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: specialty kava, karibu kaaawa, kava za sve, uživaj u kavi, ugostiteljstvo

Specialty kava za sve!


28. Rujan 2023. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, specialty kava, espresso, karibukaaawa, filter, moka

GORIFFEE - nova pržionica iz Bratislave