Webshop Pretplata O kavama PONUDA ZA FIRME
O nama B2B FAQ
02. Travanj 2020. / Autor: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave, filter kava, v60

4. Poglavlje. Pour-over. Filter kava. V60.

Pour-over (u prijevodu prelijevanje) je nešto malo drugačiji način pripreme kave nego smo mi navikli. A zašto se tako zove? Pour-over se temelji na procesu filtriranja, dakle ekstrakcija se kave odvija prolaskom vode kroz kavu.

Na prvu , podsjeća na pripremu čaja. Na drugu, ono što također podsjeća na čaj je granulacija kave. Kava se jako krupno melje i količinski se upotrebljava duplo više kave, za razliku od pripreme espressa. Naime, za pripremu V60 koristit ćemo omjer 1:17 (ili točnije 60g/L – to je ujedno početni omjer za bilo koji pour-over način).

Što nam je sve potrebno za pripremu savršenog V60-ja?

-plastični ili keramički V60 (najpoznatiji je Hario),
-papirnati filteri,
-stakleni vrč,
-vaga s tajmerom i
-vrč s izuduženim lijevkom ili kuhalo za vodu.

Koraci koje treba slijediti kod pripreme kave u V60

Prvo, što je potrebno učiniti jest izabrati kavicu, mi ćemo za ovu priliku raditi s 20 g kave. Pogledajte našu trenutnu ponudu kave ili uzmite pretplatu na kavu pa ćemo vas iznenaditi našim odabirom kave. Kavu je potrebno samljeti jako krupno, jer ako bude presitna, kava će nam biti pregorka, ali opet, može se dogoditi i da bude prekrupna, a to ćemo najbolje znati ako nam je okus prekiseo, prerijedak i vodenast. Ponavljamo: jako je važno kako meljete kavu! Kavu možete samljeti i kod nas u coffee shopu.

Drugo, što moramo učiniti jest pripremiti v60. To ćemo učiniti tako da u njega stavimo papirnati filter i cijeloga ga zalijemo vrućom vodom. Ovaj korak je dosta bitan, jer ovako izostavljamo mogućnost papirnatog okusa kave, sve što je potrebno ukloniti s površine papira ovako ćemo ukloniti.

Treće, v60 s filterom je potrebno postaviti na stakleni vrč, a njih zajedno tarirati na vagi nakon što ubacimo samljevenu kavu u filter. Za vrijeme te naše pripreme možemo i pripremiti vodu koja će taman zakuhati kada sve drugo pripremimo. Ako je moguće iskontrolirati temperaturu vode koju koristite, idealno je koristiti vodu na temperaturi između 92-93 stupnja. Ako pak nemate tu mogućnost, prokuhajte vodu i pričekajte desetak sekundi prije nego krenete izlijevati vodu.

Četvrto, pokrenite tajmer i ulijte onoliko vode koliko je potrebno da prekrijete površinu kave, a u našem spomenutom slučaju, ulit ćemo oko 60 ml. Idućih će 30 sekundi jako utjecati na konačan okus, zato je važno da pratite što se događa. Ova faza se naziva "first blooming" (odnosno prvo cvjetanje). Dolazi do otpuštanja ugljikovog dioksida iz kave i uzdizanja na površinu u obliku mjehurića. U ovoj je fazi poželjno da sa žličicom probodete te mjehuriće i nastavite to činiti gdje god se oni pojavljivali. U tridesetoj sekundi brzo i svisoka ulijte dvostruko više vode nego prvi put, u našem slučaju do 180 ml. Sada ćemo čekati dok ne prođe minuta i 5 sekundi, onda ćemo uliti još jednom istu količinu vode kao i u prethodnom koraku, ali ovaj put nisko i oprezno. Mi ćemo doći do nekih 300 ml. Nakon toga ćemo rukama obuhvatiti v60 i lagano promiješati tekućinu . Sada nam preostaje još samo pričekati dok ne iscuri sva tekućina. U prosjeku bi cijeli taj postupak trebao trajati između 3 do 4 minute, a to najviše ovisi o vrsti kave koju koristite. Moguća su i odstupanja, zato se ne zabrinjavajte oko konačne brojke minuta. Znat ćete da je proces gotov kada vam površina kave bude izgledala suho. Uklonite v60, bacite ostatak kave s filterom i uživajte u vašoj kavi, apsolutno zasluženo!

Za kraj, važno je napomenuti da je ovo vrlo kompleksan postupak. Moguće su velike razlike u okusu. Potrebno je ponoviti postupak jako puno puta i truditi se biti što više konzistentan u svakome. Ako vam nešto nije dobro, krenite s različitom granulacijom kave. U svakom slučaju dajte si dovoljno strpljenja i vremena; i obećajemo vam, pripremat ćete prekrasnu kavu!

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

03. Srpanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: Karibu Kaaawa u srpnju donosi dobru karmu iz pržionice Good Karma Coffee. Pretplati se na kavu i isprobaj nešto novo ovog ljeta!

Good Karma Coffee - nova pržionica u srpnju


18. Lipanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: U vrućim ljetnim danima osvježi se Cascarom!

Cascara - stiglo nam je ljeto, osvježi se kava čajem


22. Svibanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: Specialty kava za najljepša ljetna jutra

19 grams of summer


01. Svibanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: Karibu Kaaawa web slavi novi 1. rođendan

Karibu Kaaawa web slavi novi 1. rođendan!


05. Travanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: karibu kaaawa, specialty kava, espresso, moka, pretplata na kavu, online shop

KB Coffee - nova pržionica u travnju


06. Ožujak 2024. / Autor: Karibu / Teme: Karibu Kaaawa, specialty kava, espresso, filter, moka, onlineshop, pretplata na kavu

Barn - nova pržionica u ožujku