Kupi Popij Nauči
O nama B2B FAQ
31. Ožujak 2020. / Autor: Karibu / Teme: preživjeti krizu, corona, poduzetnici

Kako smo preživjele prvih 10 dana zatvaranja – ulaštile smo svoje ružičaste naočale

Nimalo neobično za nas dvije, na dan zatvaranja, nismo paničarile, nismo razmišljale o nikakvom kraju, tješile smo poduzetnike oko sebe, i smišljale kreativne projekte.

Kao i većina mikro poduzetnika u trećoj godini poslovanja, i iščekujući proljeće, osjećale smo da neko još bolje doba tek stiže, pripremile smo nekoliko projekata, dogovorile festival kave za kraj svibnja (kupile avio-karte gostima iz Belgije koji su trebali sudjelovati na festivalu), alocirale novce za neke mikro-investicije, zaposlile novu osobu na puno radno vrijeme (uz postojeća dva studenta), razvijale web shop, i sve je ukazivalo na jednu prosperitetnu 2020. (nismo očekivale da će lova padati s neba ali da će naše trogodišnje stvorenje/naš mezimac Karibu napokon hodati pomalo sam, bez pratnje roditelja u svakom trenutku).

U međuvremenu se desilo što se desilo - virus, pa potres, pa snijeg, pa nekakav zagađeni zrak... danas se pojavilo sunce, valjda je i njemu više bilo dosta biti u drugom planu, u perspektivi kozmičkih događanja.

Uglavnom, jako brzo smo na papir stavile sve opcije, zbrojile rashode i prihode i odlučile da ne odustajemo nego da ćemo na ovo gledati kao na samo još jednu priliku iz koje ćemo crpiti nove ideje, i nadamo se postati pametnije nego prije. Potpuno smo svjesne da će ovo biti jedna od gorih gospodarskih kriza u svijetu ali ne želimo biti pasivni akteri nego poduzetnički duh iskoristiti za pobjedu.

Osluškivale smo ljude oko sebe, one pozitivne i s konstruktivnim savjetima, i odlučile donijeti korake/mjere koje će omogućiti naš opstanak u nekoliko sljedećih mjeseci dok je coffee shop zatvoren.

Prije donošenja konkretnih koraka na koje smo se odlučile osluškivale smo bilo Glasa poduzetnika - novonastale inicijative, razgovarale smo s našom dragom odvjetnicom, našim kreativnim timom dizajnera, najmodavcima prostora, kreativnim timom za snimanje videa, našim obiteljima i prijateljima.

Konkretni koraci koje smo poduzele na tragu smanjivanja rashoda i povećanja inovativnosti su:
1. Srezale smo sve neophodne rashode – otkazale pretplatu na novine, otkazale ZAMP, ugasile caffee aparat koji troši jako puno el.energije, pristale na odgodu plaćanja kredita kod HAMAG-BICROa

2. Provjerile smo jesmo li prihvatljive za državne mjere pomoći i prijavile se na ono što vlada trenutno nudi (odgodu plaćanja doprinosa i isplatu 3.250 kn za minimalnu plaću)

3. Dogovorile smo s najmodavcem prostora gratis mjesece sve dok je coffee shop službeno zatvoren (Probajte i vi – pojedinci imaju senzibilitet za poduzetnike u nevolji)

4. Osmislile pokretanje you tube kanala na kojem ćemo virtualno piti kave s gostima i prikazati različite vrste pripreme kave (bez Marte i Kreše ovo ne bi bilo moguće)

5. Usmjerile sve napore u on-line prodaju (dodatno aktivirale društvene mreže, razgovarale s influencerima – osmislile nove suradnje) koju podupiremo aktivnostima iz digitalnog marketinga

6. Proaktivnost smo digli na viši nivo u smislu komuniciranja s:
a) našim kupcima preko web shopa i zamolili za dijeljenje informacija da imamo web prodaju
b) B2B – kontaktirale smo poslovne partnere s kojima smo i prije surađivali i koji su nas podupirali kupnjom naših proizvoda

Mi ne odustajemo, nadamo si ni vi. 😊

Ako možemo pomoći na bilo koji način mikro poduzetnicima – bilo savjetom, promocijom ili kupnjom vaših proizvoda/usluga, slobodno nam se javite.

Ana, Ivana

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

13. Travanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Ruande, direktni uvoz kave, belgijska pržionica

Kava iz zemlje s tisuću brda, kava iz Ruande


24. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: održivost, 100% reciklabilne vrećice

U kakve vrećice pakiramo kavu? Poštujemo li održivost i kružnu ekonomiju?


10. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave

6. poglavlje. Aeropress


24. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Etiopije, žensko poduzetništvo

Uspješan primjer ženskog poduzetništva iz Etiopije


03. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: koktel s kavom, espresso martini

Kako kod kuće pripremiti koktel espresso martini?


20. Siječanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: pretplata na kavu, pretplati se na kavu

Kako si osigurati kontinuiranu dostavu kave? Riječ, dvije o pretplati na kavu