Shop Cafe Blog
About Us B2B FAQ
January 20, 2020 / By: Karibu / Teme: Kava uzgojena u ratnom Kongu

Priča o Kongu iliti „najopasniji“ espresso koji smo ikada pripremali!

Ovo zrno, kojemu smo odlučili posvetiti novu i prvu ovogodišnju priču, nosi teško breme političkih, društvenih i kulturnih previranja. Riječ je o kavi koja je svoj put privela kraju u našem coffee shopu, a došla nam je iz ratne Demokratske Republike Kongo („DRK“). Dok mi mirno ispijamo svoj espresso, voljeli bismo osvijestiti pažnju o ovoj poprilično teškoj temi.

Naime, situacija se u proizvodnji kave ove države u proteklih 50 godina sunovratila gotovo u propast naspram bogatstva koje je osiguravala farmerima u nekim prošlim zlatnim vremenima. Danas je proizvodnja kave domorocima neisplativa. Gospodarstvo DRK je u nezavidnom položaju, stanovnici nemaju nikakve sigurnosti. Preostali farmeri vođeni strašću i predanošću kavi bore se s teškim uvjetima za opstanak svojih plantaža. Mnogi, nažalost, i pogibaju radi kave. Da bi došli do bilo kakve zarade, koriste se svim raspoloživim sredstvima, a ona su uglavnom dio crnog tržišta. Veliki se postotak kave krijumčari u susjedne države. Naime, farmeri iz Konga osobno prevoze teške vreće netom ubranog zrna kave preko jezera Kivu u Ruandu. Na tom se putu mnogi farmeri utapaju, a njihova zrna bivaju zauvijek izgubljena, dok se ona koja pronađu svoj put do Ruande potom obrađuju kao da su ubrana s istih grana kao i ona koja geografski pripadaju Ruandi. Što potom rezultira time da na deklaraciji pod podrijetlom stoji Ruanda, a zapravo se radi o kavi koja je uzgojena u Kongu.

U normalnim se okolnostima zrna kave prodaju tek pošto se osuše i obrade. Dobivaju deklaraciju o porijeklu i prodaju se budućim pržioničarima. Raspon cijena poprilično varira, a najviše ovisi o tome tko ih otkupljuje. Opće je poznato da je u svjetskoj industriji kave cijena zrna preniska naspram uloženog rada i truda. Industrija craft kave (eng.specialty coffee) nastoji promijeniti sliku održivosti plantaža kave na kojima se svako zrno tradicionalno ručno obrađuje. Dobavljači otkupljuju zelenu kavu direktno s plantaža po cijeni koja omogućuje farmerima da pokriju troškove proizvodnje te pritom i zarade.

Kongo danas izvozi desetinu kave koju je nekad izvozio. Mnoge farme su propale ili uništene u mnogobrojnim građanskim ratovima. Stanovništvo već jako dugi period strahuje za svoj vlastiti život, tako da je gospodarstvo kompletno zaboravljeno. Uzgoj je kave sveden na minimum, a ono što se proizvede ili se prodaje po nekonkurentnim cijenama ili se krijumčari u druge države po još nižim cijenama. U proteklih nekoliko godina svijest se o ovoj temi budi. Pojavljuju se neke korporacije koje se zalažu za preživljavanje kave u Kongu, jer ako se ovako nastavi, kave će u ovoj državi ubrzo nestati.

Kako bismo potakli proizvodnju u ovoj zaraćenoj državi, u naš coffee shop Karibu Kaaawa smo u ponudu uvrstili kavu uzgojenu na planinskom lancu Rwenzori (na granici Konga i Ugande) koji doseže nadomorsku visinu od 5.109 m2. Radi se o kavi proizvedenoj od strane, Kawa Kanzururu, zadruge koja uključuje 875 farmera, od toga 230 žena. Stanice za procesiranje kave, kao i farme kave, protežu se na nadmorskoj visini od 1100 do 1720 metara. Kava je pržena u Berlinu u pržionici KaffeeKirsche. Navratite i isprobajte** ili ju naručite online putem našeg web shopa.
< Previous story > Next story

All stories

June 16, 2021 / By: Karibu / Teme: tiramisu, coffee cake, recipe, vegan tiramisu

Vegan tiramisu with strawberries prepared with specialty coffee


June 09, 2021 / By: Karibu / Teme: zimbabwean coffee, coffee production

Zimbabwean coffee, a rare coffee treasure


May 20, 2021 / By: Karibu / Teme: pretplati se na kavu, kava i knjiga, poklon paketi

Order your coffee subscription and get an inspiring book


May 11, 2021 / By: Karibu / Teme: sustainable profile coffee project, higher purchase coffee price

Sustainable profile coffees – what makes it different from other coffees?


April 13, 2021 / By: Karibu / Teme: coffee from Rwanda, direct trade, Belgium roastery

Coffee from land of a thousand hills, coffee from Rwanda


March 24, 2021 / By: Karibu / Teme: sustainability, recyclable, biodegradable, compostable coffee packaging

Does our coffee packaging meet the requirements of sustainability and circular economy?