Shop Cafe Blog
About Us B2B FAQ
February 07, 2020 / By: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave

1. Poglavlje. Granluacija. Turska kava.

Potaknuti vašim čestim pitanjima koje svakodnevno slušamo u coffee shopu, odlučili smo novu priču posvetiti upravo vama! Time ne želimo ugasiti vašu znatiželju, dapače, voljeli bismo pomoći u svojevrsnom približavanju toga puta koji pređe svako zrno kave koje ste popili ili kod nas ili u toplini svoga doma. Već smo vam u nekoliko navrata spomenuli neke od načina pripremanja kave. U prošloj priči smo ukratko ispričali kako otprilike funkcionira nabava ,,zelene kave,“ a sada ćemo malo preskočiti proces prženja i ispričati vam kako sve možete pripremati kavu. Bilo kod kuće, u uredu, kod bake i djeda, roditelja, cure/dečka ili u bilo kojoj drugoj prigodi. Upravo su to načini na koje i mi pripremo kavu za vas, a i samima sebi.

Svaka pojedina priprema zahtijeva različitu granulaciju izmljevene kave, određenu temperaturu vode i potreban stupanj ekstrakcije u određenom vremenskom periodu. Okej, ovo je bila jedna ozbiljna i, vjerujemo, pomalo prekomplicirana rečenica. Ajmo ispočetka! Svaki tjedan ćemo vam ispričati nešto o jednom načinu pripremanja kave kako bismo vas što više informirali, ali opet pazeći da vas ne izbombardiramo prevelikom količinom teško pamtljivih činjenica i informacija. O procesu prženja i o različitim sortama kave ćemo ispričati nešto u zasebnoj priči nekom drugom prilikom.

Ovaj tjedan ćemo govoriti o granulaciji i o turskoj kave kao jednom od načina pripremanja.

Recimo da je nedjelja, prošlo je 15 sati, Karibu Kaaawa se odmara do ponedjeljka, osuđeni ste na kuhanje kave sami sebi. U ormaru imate lončić, tzv. džezvu, u kojoj pripremate kavu gostima i to otprilike triput godišnje. Pravu tursku kavu ste zadnji put popili kod bake prije desetak godina, i koliko god se trudili nikada vam vaša ne ispadne tako dobro. Ako ste se prepoznali u barem jednom dijelu ovoga odjeljka, pravi ste kandidat za našu malu školu o pripremi kave. Ako i niste, nema veze, možda ipak naučite nešto što još niste znali. Pa, krenimo!

Bez obzira na okolnost, u svojim rukama imate mirišljava zrnca kave. Da biste pripremili vaš najdraži napitak prvo morate samljeti ta zrnca. Određeni mlinci se mogu podesiti na određenu granulaciju koju želite dobiti. Što to znači? To je udaljenost noževa unutar mlinca. Što su noževi udaljeniji, mlinac grublje melje kavu. Različita granulacija koristi se za različite načine pripremanja. Za pripremu turske kave potrebna vam je jako sitna granulacija. Mogli bismo sada raspredati o brojkama, ali radije ćemo preskočiti taj dio jer ne funckioniraju svi mlinci jednako. Na slikama možete vidjeti primjere različito izmljevene kave.

Hajmo se sada malo pozabaviti terminologijom. Kuhamo tursku kavu, ali ne kuhamo kavu koja je iz Turske, nego je riječ o tradicionalnoj pripremi kave kakva se prvi puta pojavila na teritoriju Osmanskog Carstva, a uz pomoć vrlo dobro poznatih turskih pohoda došla je i do nas te se zadržala sve do danas na ovim prostorima. Čak je 2013. godine uvrštena na popis UNESCO-ve nematerijalne svjetske baštine. Tradicionalno se priprema u već spomenutoj džezvi, koja je obično napravljena od bakra, željeza ili čelika s poduljom ručkog istog ili nekog drugog materija. Skuhana se kava poslužuje u malim šalicama, tzv. fildžanima, a sa strane se servira šećer, a često i slatkiš lokum.

Nakon odrađenog sata povijesti, bacamo se na kuhanje kave, vrijeme je za kavu, malo smo se previše raspričali. Oprostit ćete. 😊

S obzirom na to da ste kod nas navikli na specialty kave, opisat ćemo idealnu pripremu turske kave pozivajući se na arabice. Priprema drugih sorti izgleda drugačije, vrenje se provodi drugačije itd. Osvrnut ćemo se jednom i na tu temu. Najvažnije je da upamtite da se svaka kava ne priprema na isti način!!

Predstavit ćemo tradicionalni recept za pripremu specialty turske kave.

1. Ako posjedujete mlinac za kavu, sada je trenutak da ju izmeljete. Što se tiče količine, nećemo se pouzdati u bakine odokativne metode, otkrit ćemo vam tajnu koja će upaliti svaki put! Idealan omjer kave i vode se proteže između 1:8 i 1:12, a to najviše ovisi o vašem ukusu. Što to točno znači? Ako izmeljete 9 g kave i radite kavu u omjeru 1:10, trebat će vam 90 mL vode. Neka nam to bude pokazni primjer.

2. Izmljeli smo kavu, izmjerili smo količinu vode. Sada je potrebno ubaciti kavu u lončić (džezvu). PRVO KAVA, VODA DOLAZI KASNIJE. Ako želite zašećeriti kavu, sada je trenutak da to i učinite.

3. Ulijte vodu sobne temperature (ili ugrijanu do 60 stupnjeva, tako ćete moći lakše kontrolirati brzinu i intenzitet zagrijavanja, a to ujedno znači bolju ekstrakciju kave).

4. Promiješajte mješavinu vode i kave drvenom žlicom ili manjom kuhačom.

5. Stavite kuhati kavu. Sveukupno kuhanje ne bi smjelo trajati dulje od 2 do 2:30 min. Kava ne smije zakuhati, nego se mora maknuti s toplinskog izvor tik pred vrenje kada se krene podizati razina „pjene.'' Nakon 1 minute kuhanja, smanjite izvor topline i kuhajte tako do kraja.

6. Nakon kuhanja pažljivo ulijte kavu u šalicu pazeći da ne ulijevate „pjenu'' s vrha. Ostavite kavu da odstoji od 2 do 3 minute.

Do idućeg čitanja, uživajte u turskoj kavi! 😊

< Previous story > Next story

All stories

March 10, 2021 / By: Karibu / Teme: Little school for big coffee lovers

6. chapter. Aeropress


February 24, 2021 / By: Karibu / Teme: female entrepreneurship, coffee from Ethiopia

Rare but succesful case of female entrepreneurship from Ethiopia


February 03, 2021 / By: Karibu / Teme: espresso martini, coffee cocktail

How to prepare home version of espresso martini cocktail?


January 20, 2021 / By: Karibu / Teme: coffee subscription, subscribe to a coffee

How to always have a coffee on stock? A word or two about coffee subscription


January 04, 2021 / By: Karibu / Teme: PSD2 direktiva

Promjene u on-line plaćanju radi nove EU direktive


November 15, 2020 / By: Karibu / Teme: Jemen, nepoznata i vrhunska kava, posebne arome kave, humanitarna kriza

Coffee is identity of Yemen. Have you tried this exotic drink?