Shop Cafe Blog
About Us B2B FAQ
June 12, 2020 / By: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave

5. poglavlje. French press.

E pa dragi naši čitatelji, nastavljamo dalje s našom školicom. Prošli smo već dosta zanimljivih tema i priprema, dotakli smo se nekih čudnih i novih pojmova, a danas ćemo nastaviti u tom tonu s pripremom French pressa. Vjerujemo da postoji veći broj vas koji zapravo ne zna o čemu se radi, ali neka nam to ne predstavlja problem, nadamo se da ćemo vas uspjeti naučiti

U inozemstvu je French press jako popularan način pripreme kave. Mnogi je tako pripremaju upravo kod kuće jer je dosta **nezahtjevan i jednostavan način pripreme**. Čak pomalo **podsjeća na pripremu čaja**. A s obzirom na to da se kava za French press melje jako grubo, čak i granulacijom podsjeća na čaj. Sada se pitate, i kako to sve zapravo funkcionira? Dakle, ovako.

Omjer koji se koristi je velik, veći i od omjera za V60 (tema našeg prethodnog poglavlja), a to je 75g/1L. Kao i za svaku pripremu, koju smo spominjali, na samom početku je potrebno samljeti kavu, odvagati ju i postaviti sve na vagu kako biste pogodili savršen omjer. Kao i u receptima za kolače, tako su i ovi naši omjeri poprilično bitni, ako želite popiti jako finu šalicu kave, a vjerujemo da nam je svima to u cilju.

U French press je potrebno uliti vruću vodu, princip je također sličan pripremi V60, a to znači da je idealna temperatura oko 96 stupnjeva. Ako kuhate vodu u običnom kuhalu, kada voda zakipi, ostavite ju dvadesetak sekundi i temperatura će taman pasti na 96 stupnjeva. Vrućom vodom prelijte kavu i pritom pazite da se sva kava namoči kako bi se ekstrakcija kave mogla ravnomjerno provoditi.

Ostavite kavu da stoji 4 minute. Za to će se vrijeme na vrhu stvarati tzv. kora od kave. Kada prođu 4 minute promiješajte tu koru kako bi većina čestica pala na dno. Ono što ostane na vrhu pokupite žlicom i bacite. Sada ostavite kavu još 5 minuta. Bez brige, neće se zalediti, sada bi vam ionako bila prevruća. U ovom periodu će većina čestica pasti na dno, ekstrakcija će se i dalje provoditi što će rezultirati punim i bogatim okusom kave. Sada stavite poklopac, ali nemojte pritiskati (tako biste samo uzburkali talog). Sada polako izlijte svu kavu koju ste pripremili. Ovako prekidate ekstrakciju, a laganim izlijevanjem odvajate gotov napitak od taloga. Za bogatiji i puniji okus kave je zaslužna sama priprema i nekorištenje filtera. U vašoj šalici ćete, osim arome vaše kave, osjetiti i ulja i masnoću zrna koju obično razni filteri izdvoje iz krajnjeg napitka. Neki kažu da ćete French press ili obožavati ili mrziti. Javite nam na kojoj ste strani! Do čitanja.

< Previous story > Next story

All stories

June 16, 2021 / By: Karibu / Teme: tiramisu, coffee cake, recipe, vegan tiramisu

Vegan tiramisu with strawberries prepared with specialty coffee


June 09, 2021 / By: Karibu / Teme: zimbabwean coffee, coffee production

Zimbabwean coffee, a rare coffee treasure


May 20, 2021 / By: Karibu / Teme: pretplati se na kavu, kava i knjiga, poklon paketi

Order your coffee subscription and get an inspiring book


May 11, 2021 / By: Karibu / Teme: sustainable profile coffee project, higher purchase coffee price

Sustainable profile coffees – what makes it different from other coffees?


April 13, 2021 / By: Karibu / Teme: coffee from Rwanda, direct trade, Belgium roastery

Coffee from land of a thousand hills, coffee from Rwanda


March 24, 2021 / By: Karibu / Teme: sustainability, recyclable, biodegradable, compostable coffee packaging

Does our coffee packaging meet the requirements of sustainability and circular economy?