Web shop Subscription Coffee Shop Stories
About Us B2B FAQ
February 07, 2020 / By: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave

1. Poglavlje. Granulacija. Turska kava

Potaknuti vašim čestim pitanjima koje svakodnevno slušamo u coffee shopu, odlučili smo sljedećih nekoliko priča posvetiti upravo pripremi kave!

Svaka pojedina priprema zahtijeva različitu granulaciju samljevene kave, određenu temperaturu vode i potreban stupanj ekstrakcije u određenom vremenskom periodu. Ovaj tjedan ćemo govoriti o granulaciji i o turskoj kave kao jednom od načina pripremanja.

Granulacija mljevenja

Da biste pripremili vaš najdraži napitak prvo morate samljeti ta zrnca. Određeni mlinci se mogu podesiti na određenu granulaciju koju želite dobiti. Što to znači? To je udaljenost noževa unutar mlinca. Što su noževi udaljeniji, mlinac grublje melje kavu. Različita granulacija koristi se za različite načine pripreme kave. Za pripremu turske kave potrebna vam je jako sitna granulacija. Ako nemate mlinac, zamolite da vam mi sameljemo kavu za pripremu turske kave.

Malo o povijesti turske kave

Hajmo se sada malo pozabaviti terminologijom. Kuhamo tursku kavu, riječ je o tradicionalnoj pripremi kave kakva se prvi puta pojavila na teritoriju Osmanskog Carstva, a uz pomoć vrlo dobro poznatih turskih pohoda došla je i do nas te se zadržala sve do danas na ovim prostorima. Čak je 2013. godine uvrštena na popis UNESCO-ve nematerijalne svjetske baštine. Tradicionalno se priprema u već spomenutoj džezvi, koja je obično napravljena od bakra, željeza ili čelika s poduljom ručkog istog ili nekog drugog materijala. Skuhana se kava poslužuje u malim šalicama, tzv. fildžanima, a sa strane se servira šećer, a često i slatkiš lokum.

S obzirom na to da ste kod nas navikli na specialty kave, opisat ćemo idealnu pripremu turske kave arabice. Priprema drugih sorti izgleda drugačije, vrenje se provodi drugačije itd.

Tradicionalni recept za pripremu specialty turske kave.

1.Ako posjedujete mlinac za kavu, sada je trenutak da je sameljete. Ako nemate mlinac, kavu vam možemo samljeti i mi! Idealan omjer kave i vode se proteže između 1:8 i 1:12, a to najviše ovisi o vašem ukusu. Što to točno znači? Ako izmeljete 9 g kave i radite kavu u omjeru 1:10, trebat će vam 90 mL vode.

2.Samljeli smo kavu, izmjerili smo količinu vode. Sada je potrebno ubaciti kavu u lončić (džezvu). Prvo stavite kavu, voda dolazi nakon. Ako želite zašećeriti kavu, sada je trenutak da to i učinite.

3.Ulijte vodu sobne temperature (ili ugrijanu do 60 stupnjeva, tako ćete moći lakše kontrolirati brzinu i intenzitet zagrijavanja, a to ujedno znači bolju ekstrakciju kave).

4.Promiješajte mješavinu vode i kave drvenom žlicom ili manjom kuhačom.

5. Stavite kuhati kavu. Sveukupno kuhanje ne bi smjelo trajati sveukupno dulje od 2 do 2:30 min. Kava ne smije zakuhati, nego se mora maknuti s toplinskog izvor tik pred vrenje kada se krene podizati razina „pjene.''

6.Nakon kuhanja pažljivo ulijte kavu u šalicu. Ostavite kavu da odstoji od 2 do 3 minute.

Do idućeg čitanja, uživajte u turskoj kavi! 😊

< Previous story > Next story

All stories

April 13, 2022 / By: Karibu / Teme: talog kave, proljeće i sadnja, kompost, prirodno gnojivo

Talog kave u proljetnim vrtlarskim aktivnostima


March 04, 2022 / By: Karibu / Teme: intervju, pržioničar, zelena kava, žene u industriji kave

Interview: Luka Banovič, the roaster from Banibeans


January 25, 2022 / By: Karibu / Teme: tea for home usage, african herbal tea, fruit tea, black tea

Aromatic teas originating from African farms now in Karibu Kaaawa offer


January 17, 2022 / By: Karibu / Teme: sapun od kave, zero waste, anti-aging, glowing efekt, handmade

What makes coffee soap so precious for your skin?


November 10, 2021 / By: Karibu / Teme: histamin, kava, intolerancija

Ponešto o Maidi i ilustracijama, a ponajviše o vezi između kave i histamina


October 07, 2021 / By: Karibu / Teme: pumpkin spice latte, napitak s kavom i sirupom od bundeve

Recipe for pumpkin spice latte, an aromatic autumn beverage with coffee and pumpkin spice syrup