O nama Coffee Shop E-trgovina Rezervirajte naš prostor Veleprodaja Priče Kontakt

Coffee Shop

Zašto speciality coffee?

Naši susreti s tanzanijskim farmerima kave i stablom kave kao biljkom jedno su od fascinantnijih životnih iskustava. Malo je poznato da je kava voće, da kave i banane zajedno rastu na farmama i da viša stabla banana nižim stablima kave osiguravaju hlad i vlagu. Malo je poznato da u napitku kave trebate osjetiti voćnaste i kiselkaste note, a ne okus preprženosti i gorčine koji osjetite svakodnevno pijući komercijalne kave.

Također, nevjerojatni su uvjeti života farmera kave koji uzgajaju proizvod koji je jedan od najtraženijih na svijetu i čija prodajna cijena na burzi doseže vrtoglave cijene i zaradu trgovcima, dok farmeri žive u bijednim životnim uvjetima. Upravo spoznaja da se industrija vrhunskih kava sastoji od mnogih niša u kojima možemo sudjelovati na način da osvijestimo tu šarolikost i približimo krajnjim potrošačima bogatstvo okusa napitka koji svakodnevno konzumiraju, potaknula nas je na daljnje kreiranje i razvoj industrije vrhunskih kava.

Industrija vrhunskih kava (eng.specialty coffee), kako je veće spomenuto, uvelike se razlikuje od industrije komercijalnih kava. Za razliku od komercijalnih kava kod kojih se cijena određuje na burzi, u ovom konceptu se farmerima nastoji osigurati otkupna cijena koja će im biti dostatna za pokrivanje troškova te ih potaknuti da se nastave baviti proizvodnjom kave.

Procesiranje, tj. obrada kave od njenog branja do sušenja zelene kave, kao i kasnije samo prženje kave, u ovoj industriji podliježe određenim standardima. To se svakako osjeti u krajnjem proizvodu, šalici kave. Čak i oni koji su amateri u ispijanju i kušanju kave uviđaju razliku u okusu u odnosu na uobičajenu kavu u ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj.

Kod nas uvijek možete kušati espresso, blend ili "single origin". A kavu s mlijekom pripremamo s kravljim ili biljnim mlijekom (sojino i bademovo mlijeko).

Da bi se kava nazvala vrhunskom kavom (eng. speciality coffee), njena zelena zrnca koja su svježe ubrana ne smiju imati više od 5 punih defekata u 300 grama kave. Uz to, zrna moraju biti određene veličine i trebaju imati karakterističan izgled, okus, aromu i kiselost. Vlažnost zrna morala bi se kretati između 9% i 13%. Također, nije dopušteno niti jedno nezrelo zrno.

Vrhunska kava uzgaja se na posebnim klimatskim uvjetima, uglavnom u Kolumbiji, Etiopiji, Keniji, Tanzaniji, Brazilu, Guatemali, Hondurasu itd. Izgled, okus i kiselost su svim zrnima karakteristični. Upravo ova vrsta kave doživljava ekspanziju na tržištu. Sve je veća potražnja za njom i zbog toga se daje sve više pažnje pri uzgoju ove kvalitetne vrhunske kave.

POSJETITE NAŠU E-TRGOVINU