Kupi Popij Nauči
O nama B2B FAQ
20. Siječanj 2020. / Autor: Karibu / Teme: Kava uzgojena u ratnom Kongu

Priča o Kongu iliti „najopasniji“ espresso koji smo ikada pripremali!

Ovo zrno, kojemu smo odlučili posvetiti novu i prvu ovogodišnju priču, nosi teško breme političkih, društvenih i kulturnih previranja. Riječ je o kavi koja je svoj put privela kraju u našem coffee shopu, a došla nam je iz ratne Demokratske Republike Kongo („DRK“). Dok mi mirno ispijamo svoj espresso, voljeli bismo osvijestiti pažnju o ovoj poprilično teškoj temi.

Naime, situacija se u proizvodnji kave ove države u proteklih 50 godina sunovratila gotovo u propast naspram bogatstva koje je osiguravala farmerima u nekim prošlim zlatnim vremenima. Danas je proizvodnja kave domorocima neisplativa. Gospodarstvo DRK je u nezavidnom položaju, stanovnici nemaju nikakve sigurnosti. Preostali farmeri vođeni strašću i predanošću kavi bore se s teškim uvjetima za opstanak svojih plantaža. Mnogi, nažalost, i pogibaju radi kave. Da bi došli do bilo kakve zarade, koriste se svim raspoloživim sredstvima, a ona su uglavnom dio crnog tržišta. Veliki se postotak kave krijumčari u susjedne države. Naime, farmeri iz Konga osobno prevoze teške vreće netom ubranog zrna kave preko jezera Kivu u Ruandu. Na tom se putu mnogi farmeri utapaju, a njihova zrna bivaju zauvijek izgubljena, dok se ona koja pronađu svoj put do Ruande potom obrađuju kao da su ubrana s istih grana kao i ona koja geografski pripadaju Ruandi. Što potom rezultira time da na deklaraciji pod podrijetlom stoji Ruanda, a zapravo se radi o kavi koja je uzgojena u Kongu.

U normalnim se okolnostima zrna kave prodaju tek pošto se osuše i obrade. Dobivaju deklaraciju o porijeklu i prodaju se budućim pržioničarima. Raspon cijena poprilično varira, a najviše ovisi o tome tko ih otkupljuje. Opće je poznato da je u svjetskoj industriji kave cijena zrna preniska naspram uloženog rada i truda. Industrija craft kave (eng.specialty coffee) nastoji promijeniti sliku održivosti plantaža kave na kojima se svako zrno tradicionalno ručno obrađuje. Dobavljači otkupljuju zelenu kavu direktno s plantaža po cijeni koja omogućuje farmerima da pokriju troškove proizvodnje te pritom i zarade.

Kongo danas izvozi desetinu kave koju je nekad izvozio. Mnoge farme su propale ili uništene u mnogobrojnim građanskim ratovima. Stanovništvo već jako dugi period strahuje za svoj vlastiti život, tako da je gospodarstvo kompletno zaboravljeno. Uzgoj je kave sveden na minimum, a ono što se proizvede ili se prodaje po nekonkurentnim cijenama ili se krijumčari u druge države po još nižim cijenama. U proteklih nekoliko godina svijest se o ovoj temi budi. Pojavljuju se neke korporacije koje se zalažu za preživljavanje kave u Kongu, jer ako se ovako nastavi, kave će u ovoj državi ubrzo nestati.

Kako bismo potakli proizvodnju u ovoj zaraćenoj državi, u naš coffee shop Karibu Kaaawa smo u ponudu uvrstili kavu uzgojenu na planinskom lancu Rwenzori (na granici Konga i Ugande) koji doseže nadomorsku visinu od 5.109 m2. Radi se o kavi proizvedenoj od strane, Kawa Kanzururu, zadruge koja uključuje 875 farmera, od toga 230 žena. Stanice za procesiranje kave, kao i farme kave, protežu se na nadmorskoj visini od 1100 do 1720 metara. Kava je pržena u Berlinu u pržionici KaffeeKirsche. Navratite i isprobajte** ili ju naručite online putem našeg web shopa.
< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

13. Travanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Ruande, direktni uvoz kave, belgijska pržionica

Kava iz zemlje s tisuću brda, kava iz Ruande


24. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: održivost, 100% reciklabilne vrećice

U kakve vrećice pakiramo kavu? Poštujemo li održivost i kružnu ekonomiju?


10. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave

6. poglavlje. Aeropress


24. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Etiopije, žensko poduzetništvo

Uspješan primjer ženskog poduzetništva iz Etiopije


03. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: koktel s kavom, espresso martini

Kako kod kuće pripremiti koktel espresso martini?


20. Siječanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: pretplata na kavu, pretplati se na kavu

Kako si osigurati kontinuiranu dostavu kave? Riječ, dvije o pretplati na kavu