O nama Coffee Shop E-trgovina Rezervirajte naš prostor Veleprodaja Priče Kontakt
18. Lipanj 2019. / Autor: Karibu / Teme: sajam kave, farmeri, fair trade

Posjet sajmu u Berlinu - World of coffee

Naša ideja od samog početka osnivanja Karibu Kaaawe, a i ono što nam je postala nit vodilja cijelog našeg poslovanja je proširiti svijest o konceptu „specialty coffee“. Aroma i svježina kave koju uživamo svaki dan plod su rada farmera u Africi i Srednjoj i Južnoj Americi i europskih pržioničara. Kakve nove kave i priče se kriju na sceni „specialty coffee“, išle smo saznati u Berlin, na sajam World of coffee.

Na sajmu smo probale nove vrhunske kave, poslušale zanimljiva predavanja, upoznale se s najnovijim tehnologijama i dizajnom u svijetu „specialty coffee“. Pored različitih fascinirajućih stvari i ljudi koje smo upoznale, izdvojile bi tri udruženja koja su nas još dublje uvela u problematiku industrije.

Žene članice međunarodne organizacije International Women's Coffee Alliance - IWCA svoj rad su nam približile kroz projekt iz Brazila, koji je također financirao i UN Women, gdje se jačaju kapaciteti malih farmera. Osebujna gospođa, Brazilka, nakon 20 godina života u Berlinu, vratila se u svoju domovinu Brazil, kupila farmu kave i svoje znanje o uzguju i procesiranju kave pokušava prenijeti i malim farmerima u svom susjedstvu. Njen rad prepoznala je IWCA i UN Women te su joj pomogli pri nabavci pojedinih strojeva na farmi koji pospješuju kvalitetu kave.

Nešto sjevernije na američkom kontinentu, u Meksiku, nalazi se sjedište organizacije Small Producer Organization koja predstavlja male fair trade proizvođače kave i osigurava proces certificiranja proizvoda te poštuje načela društvene, kulturne i ekološke održivosti. Predstavnici ove organizacije, na sajmu u Berlinu, zabrinuto su iznijeli pogled na stanje cijene kave, koja od 80ih godina nije bila tako niska. Niskom otkupnom cijenom zelene kave ugrožava se opstanak života i rada farmera.

Treća organizacija, koja nam je geografski bliža, a jednako nas je zaintrigirala svojim radom je europsko udruženje pržioničara - Roasters United. Oni uvoze kvalitetnu, organsku kavu od malih farmera, također poštujući postavke fair tradea i osiguravajući tako pojedinim farmerima Južne i Srednje Amerike i Afrike ekonomski i društveni razvoj. Jedna od članica ove organizacije je pržionica iz Berlina, Flying Roasters, čiju ste organsku kavu već nekoliko puta pili u našem coffee shopu.

Ove kratke crtice oslikavaju socijalno-ekonomski aspekt inudustrije „specialty coffee“. Međutim, ima ponešto i u kemijskim procesima – ugljik dioksid, koji u kavi nastaje u procesu prženja, u dodiru s vodom, pri pripremi kave, daje ugljičnu kiselinu koja pridonosi voćnosti/kiselosti kave pri kušanju.

Naučimo formule, ponovimo kemiju, kušajmo nove voćne kave - CO2 + H2O → H2CO3 😊

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

29. Srpanj 2019. / Autor: Karibu / Teme: coffee fest

Karibu coffee fest & program


18. Lipanj 2019. / Autor: Karibu / Teme: sajam kave, farmeri, fair trade

Posjet sajmu u Berlinu - World of coffee


19. Svibanj 2019. / Autor: Karibu / Teme: mediji, kava, webshop, pretplata, kutija iznenađenja

Prvi hrvatski web shop za strastvene kavoljupce


24. Ožujak 2019. / Autor: Karibu / Teme: specialty coffee sajam, Peking, putovanje

Putovali smo u Peking na sajam specialty kave


28. Veljača 2019. / Autor: Karibu / Teme: arhitektura, dizajn, putovanje, eko-selo

Putopisno predavanje o eko-selima


05. Veljača 2019. / Autor: Karibu / Teme: event, art

Nova izložba // Alen Botica


30. Siječanj 2019. / Autor: Karibu / Teme: event, volonterstvo

Nismo same // Kupi dizajnerski modni dodatak i podrži projekt


29. Lipanj 2018. / Autor: Karibu / Teme: druženje, kava, pop-up store, dizajneri

Pop-up store na terasi Karibu Kaaawe


10. Travanj 2018. / Autor: Karibu / Teme: specialty coffee, cupping

Priča o kavi i kušanje kave


31. Siječanj 2018. / Autor: Karibu / Teme: kava, Etiopija, priprema kave

Kava iz Etiopije