Kupi Popij Nauči
O nama B2B FAQ
12. Lipanj 2020. / Autor: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave

5. poglavlje. French press.

E pa dragi naši čitatelji, nastavljamo dalje s našom školicom. Prošli smo već dosta zanimljivih tema i priprema, dotakli smo se nekih čudnih i novih pojmova, a danas ćemo nastaviti u tom tonu s pripremom French pressa. Vjerujemo da postoji veći broj vas koji zapravo ne zna o čemu se radi, ali neka nam to ne predstavlja problem, nadamo se da ćemo vas uspjeti naučiti

U inozemstvu je French press jako popularan način pripreme kave. Mnogi je tako pripremaju upravo kod kuće jer je dosta **nezahtjevan i jednostavan način pripreme**. Čak pomalo **podsjeća na pripremu čaja**. A s obzirom na to da se kava za French press melje jako grubo, čak i granulacijom podsjeća na čaj. Sada se pitate, i kako to sve zapravo funkcionira? Dakle, ovako.

Omjer koji se koristi je velik, veći i od omjera za V60 (tema našeg prethodnog poglavlja), a to je 75g/1L. Kao i za svaku pripremu, koju smo spominjali, na samom početku je potrebno samljeti kavu, odvagati ju i postaviti sve na vagu kako biste pogodili savršen omjer. Kao i u receptima za kolače, tako su i ovi naši omjeri poprilično bitni, ako želite popiti jako finu šalicu kave, a vjerujemo da nam je svima to u cilju.

U French press je potrebno uliti vruću vodu, princip je također sličan pripremi V60, a to znači da je idealna temperatura oko 96 stupnjeva. Ako kuhate vodu u običnom kuhalu, kada voda zakipi, ostavite ju dvadesetak sekundi i temperatura će taman pasti na 96 stupnjeva. Vrućom vodom prelijte kavu i pritom pazite da se sva kava namoči kako bi se ekstrakcija kave mogla ravnomjerno provoditi.

Ostavite kavu da stoji 4 minute. Za to će se vrijeme na vrhu stvarati tzv. kora od kave. Kada prođu 4 minute promiješajte tu koru kako bi većina čestica pala na dno. Ono što ostane na vrhu pokupite žlicom i bacite. Sada ostavite kavu još 5 minuta. Bez brige, neće se zalediti, sada bi vam ionako bila prevruća. U ovom periodu će većina čestica pasti na dno, ekstrakcija će se i dalje provoditi što će rezultirati punim i bogatim okusom kave. Sada stavite poklopac, ali nemojte pritiskati (tako biste samo uzburkali talog). Sada polako izlijte svu kavu koju ste pripremili. Ovako prekidate ekstrakciju, a laganim izlijevanjem odvajate gotov napitak od taloga. Za bogatiji i puniji okus kave je zaslužna sama priprema i nekorištenje filtera. U vašoj šalici ćete, osim arome vaše kave, osjetiti i ulja i masnoću zrna koju obično razni filteri izdvoje iz krajnjeg napitka. Neki kažu da ćete French press ili obožavati ili mrziti. Javite nam na kojoj ste strani! Do čitanja.

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

13. Travanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Ruande, direktni uvoz kave, belgijska pržionica

Kava iz zemlje s tisuću brda, kava iz Ruande


24. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: održivost, 100% reciklabilne vrećice

U kakve vrećice pakiramo kavu? Poštujemo li održivost i kružnu ekonomiju?


10. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave

6. poglavlje. Aeropress


24. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Etiopije, žensko poduzetništvo

Uspješan primjer ženskog poduzetništva iz Etiopije


03. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: koktel s kavom, espresso martini

Kako kod kuće pripremiti koktel espresso martini?


20. Siječanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: pretplata na kavu, pretplati se na kavu

Kako si osigurati kontinuiranu dostavu kave? Riječ, dvije o pretplati na kavu