Kupi Popij Nauči
O nama B2B FAQ
13. Listopad 2020. / Autor: Karibu / Teme: kostarika, arabica, farma kave

Kava je uvijek idealan poklon - posebice kada čujete priču ove kostarikanske farme

Ovoga mjeseca nam je do Trešnjevke stigla svježe pržena kava pržionice Awaken iz Tata u Mađarskoj. S njihovim kavama smo se već susreli zimus. Kako nam se svima svidjela kava, odlučili smo vam je ponovno ponuditi.

Izdvojiti ćemo farmu Aquires u Kostarici, jednu od najstarijih i najpoznatijih farmi kave na tom području. Smjestila se visoko na plodnim obroncima vulkana Turrialba. Proizvodeći kavu kontinuirano više od jednog stoljeća, farma je razvila održivi model za uzgoj visokokvalitetne arabice štiteći pritom zadivljujuće prirodno okruženje i podržavajući lokalnu zajednicu.

Britanski farmeri osnovali su je 1890. godine kada je Aquiares bilo jedno od prvih imanja za proizvodnju i izvoz kostarikanske kave. 1971. godine farmu su je kupili njezini sadašnji vlasnici - tri obitelji koje su surađivale s osobljem farme te lokalnom zajednicom na provedbi modernog modela održive poljoprivrede. Danas je ovo najveća farma kave u Kostarici, koja pokriva 924 hektara.

Alfonso preuzeo je vođenje farme 1992. godine i u to je vrijeme bio dosta neiskusan u kavi. Od samih početaka njemu je dobrobit lokalne zajednice bila na prvom mjestu. Njegova je predanost transformirala samu farmu, ali i regiju.

Farma upravlja čitavim lancem proizvodnje kave, od proizvodnje sadnica do uzgoja biljaka, berbe i procesiranja. To im osigurava najviše standarde kvalitete. Caturra je glavna sorta koja se uzgaja na farmi, ali klimatske promjene i štetnici zahtijevaju stalno eksperimentiranje s novim sortama koje se mogu bolje prilagoditi budućim uvjetima.

Diego Robelo, koji je razvio ovu liniju, zadužen je za brojne eksperimente na sortama. Ova serija je 100% sorta „Centroamericano“ - hibrid Rume Sudana i Sarchimora, razvijen od raznih različitih istraživačkih instituta za kavu u Srednjoj Americi.

Kako bi se održala visoka razina kvalitete, sve kave u Aquiares-u se beru ručno. Mikrolotove, poput ovog, bira specijalni tim vještih berača koji su plaćeni znatno iznad dnevnog iznosa zbog svoje izuzetne vještine u branju najzrelijih trešanja. Svako se stablo posjeti do sedam puta tijekom berbe kako bi se osiguralo da se beru samo potpuno zreli plodovi. Vješte ruke berača predstavljaju najvrijedniju imovinu farme. Berači potječu iz zajednice Aquiares, obližnjih gradova, pa čak i iz susjedne Nikaragve. Farma im osigurava sigurno radno okruženje i ugodno mjesto za život. Radnici koji dolaze iz daljnjih područja žive na farmi te mogu koristiti dječji vrtić. Farma financira posjete liječnika beračima i njihovim obiteljima čak dva puta tjedno. Od samih početaka pa sve do današnjih dana, visoki uvjeti radnika su jedan od prioriteta ove farme.

A sada trk na naš web shop www.karibukaaawa.com i naručite kavu za sebe ili nekog vama dragog kavoljupca. Iznenadite svog prijatelja, dečka/curu ili roditelje za rođendan, godišnjicu ili neku drugu posebnu priliku. Kava je uvijek idealan poklon! Ako baš tražite poklon za strastvenog ljubitelja kave, pogledajte koncepte pretplate na kavu na našem webu.

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

13. Travanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Ruande, direktni uvoz kave, belgijska pržionica

Kava iz zemlje s tisuću brda, kava iz Ruande


24. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: održivost, 100% reciklabilne vrećice

U kakve vrećice pakiramo kavu? Poštujemo li održivost i kružnu ekonomiju?


10. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave

6. poglavlje. Aeropress


24. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Etiopije, žensko poduzetništvo

Uspješan primjer ženskog poduzetništva iz Etiopije


03. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: koktel s kavom, espresso martini

Kako kod kuće pripremiti koktel espresso martini?


20. Siječanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: pretplata na kavu, pretplati se na kavu

Kako si osigurati kontinuiranu dostavu kave? Riječ, dvije o pretplati na kavu