Webshop Pretplata O kavama
O nama B2B FAQ
07. Veljača 2020. / Autor: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave, turska kava, dzezva, fildzan

1. Poglavlje. Granulacija. Turska kava.

Potaknuti vašim čestim pitanjima koje svakodnevno slušamo u coffee shopu, odlučili smo sljedećih nekoliko priča posvetiti upravo pripremi kave!

Svaka pojedina priprema zahtijeva različitu granulaciju samljevene kave, određenu temperaturu vode i potreban stupanj ekstrakcije u određenom vremenskom periodu. Ovaj tjedan ćemo govoriti o granulaciji i o turskoj kave kao jednom od načina pripremanja.

Granulacija mljevenja

Da biste pripremili vaš najdraži napitak prvo morate samljeti ta zrnca. Određeni mlinci se mogu podesiti na određenu granulaciju koju želite dobiti. Što to znači? To je udaljenost noževa unutar mlinca. Što su noževi udaljeniji, mlinac grublje melje kavu. Različita granulacija koristi se za različite načine pripreme kave. Za pripremu turske kave potrebna vam je jako sitna granulacija. Ako nemate mlinac, zamolite da vam mi sameljemo kavu za pripremu turske kave.

Malo o povijesti turske kave

Hajmo se sada malo pozabaviti terminologijom. Kuhamo tursku kavu, riječ je o tradicionalnoj pripremi kave kakva se prvi puta pojavila na teritoriju Osmanskog Carstva, a uz pomoć vrlo dobro poznatih turskih pohoda došla je i do nas te se zadržala sve do danas na ovim prostorima. Čak je 2013. godine uvrštena na popis UNESCO-ve nematerijalne svjetske baštine. Tradicionalno se priprema u već spomenutoj džezvi, koja je obično napravljena od bakra, željeza ili čelika s poduljom ručkog istog ili nekog drugog materijala. Skuhana se kava poslužuje u malim šalicama, tzv. fildžanima, a sa strane se servira šećer, a često i slatkiš lokum.

S obzirom na to da ste kod nas navikli na specialty kave, opisat ćemo idealnu pripremu turske kave arabice. Priprema drugih sorti izgleda drugačije, vrenje se provodi drugačije itd.

Tradicionalni recept za pripremu specialty turske kave.

1.Ako posjedujete mlinac za kavu, sada je trenutak da je sameljete. Ako nemate mlinac, kavu vam možemo samljeti i mi! Idealan omjer kave i vode se proteže između 1:8 i 1:12, a to najviše ovisi o vašem ukusu. Što to točno znači? Ako izmeljete 9 g kave i radite kavu u omjeru 1:10, trebat će vam 90 mL vode.

2.Samljeli smo kavu, izmjerili smo količinu vode. Sada je potrebno ubaciti kavu u lončić (džezvu). Prvo stavite kavu, voda dolazi nakon. Ako želite zašećeriti kavu, sada je trenutak da to i učinite.

3.Ulijte vodu sobne temperature (ili ugrijanu do 60 stupnjeva, tako ćete moći lakše kontrolirati brzinu i intenzitet zagrijavanja, a to ujedno znači bolju ekstrakciju kave).

4.Promiješajte mješavinu vode i kave drvenom žlicom ili manjom kuhačom.

5. Stavite kuhati kavu. Sveukupno kuhanje ne bi smjelo trajati sveukupno dulje od 2 do 2:30 min. Kava ne smije zakuhati, nego se mora maknuti s toplinskog izvor tik pred vrenje kada se krene podizati razina „pjene.''

6.Nakon kuhanja pažljivo ulijte kavu u šalicu. Ostavite kavu da odstoji od 2 do 3 minute.

Do idućeg čitanja, uživajte u turskoj kavi! 😊

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

06. Ožujak 2024. / Autor: Karibu / Teme: Karibu Kaaawa, specialty kava, espresso, filter, moka, onlineshop, pretplata na kavu

Barn - nova pržionica u ožujku


05. Veljača 2024. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, espresso, filter kava, pretplata na kavu, karibu kaaawa, web shop, specialty kava

RIGHT SIDE COFFEE - nova pržionica u veljači


12. Siječanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, espresso, specialty kava, karibu kaaawa, pretplata na kavu

ELBGOLD - nova pržionica u siječnju


02. Siječanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: specialty kava, karibu kaaawa, kava za sve, uživaj u kavi, ugostiteljstvo

Specialty kava za sve!


28. Rujan 2023. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, specialty kava, espresso, karibukaaawa, filter, moka

GORIFFEE - nova pržionica iz Bratislave


25. Srpanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, specialty kava, espresso, filter, moka

MABO - nova pržionica iz Bukurešta