Kupi Popij Nauči
O nama B2B FAQ
03. Studeni 2019. / Autor: Karibu / Teme: female coffee growers

Inspirativne žene iz Guatemale

Trenutno, među ponudom kava rumunjske pržionice Sloane Coffee Roasters, izdovojili bi smo kavu iz Guatemale koja priča priču – Inspirativne žene.

Farmu kave vode tri žene - Rosa Linda, Ana Marcos Morales i Miguela Morales. One su dio projekta „Primavera's Female Coffee Growers“. U šalici kave osjetit ćete cvjetne note, s okusom bobičastog voća, gorkaste naranče i okusa slatke karamele.

Organizaciju „Primavera“ osnovala je Nadine Rasch koja je odrasla u Guatemali, a čija je obitelj kroz generacije uzgajala kavu. Po završetku studija financija u Londonu, Nadine je radila u industriji koja je pratila cijene proizvoda i dobara te je uočila nagli pad cijene kave. Shvatila je da je jedini način kako bi se održala cijena kave, ulaganje u proizvodnju kvalitetne kave (odnosno dostupnost kave na „specialty coffee“ tržištu i povećanje cijena kave). Odlučila se vratiti u Guatemalu s ciljem da pomogne uzgajivačima kave u svojoj zemlji.

Zbog teške ekonomske i sigurnosne situacije u Guatemali, raste broj migranata, pretežito muškaraca, prema Sjedinjenim Američkim Državama. U gradovima poput San Marcos Huista, ruralnim područjima koja su teško dostupna, u kojima se priča Popti dijalekt, 50% muške populacije napustilo je svoj dom u potrazi za boljim poslom na sjeveru, u SAD-u. Izoliranost ovog kraja donosi mnoštvo izazova, posebice u slučaju uzgoja kave, gdje su farme prepuštene ženama. Opstanak žena uzgajivačica kave ugrožen je jer lokalni moćnici („coyoti“) dolaze i otkupljuju kavu po niskim cijenama, bez obzira na njenu kvalitetu.

Projekt „Primavera's Female Coffee Growers“ potiče žene, uzgajivačice kave, da postignu bolju cijenu na tržištu, na način da im osigurava mikro-zajmove i pruža im tehničku pomoć kako bi kontinuirano mogle podizati kvalitetetu proizvodnje kave.

Drago nam je da vam možemo predstaviti ovaj projekt i da i vi možete kušati kavu Rose, Ane i Miguele!

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

13. Travanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Ruande, direktni uvoz kave, belgijska pržionica

Kava iz zemlje s tisuću brda, kava iz Ruande


24. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: održivost, 100% reciklabilne vrećice

U kakve vrećice pakiramo kavu? Poštujemo li održivost i kružnu ekonomiju?


10. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave

6. poglavlje. Aeropress


24. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Etiopije, žensko poduzetništvo

Uspješan primjer ženskog poduzetništva iz Etiopije


03. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: koktel s kavom, espresso martini

Kako kod kuće pripremiti koktel espresso martini?


20. Siječanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: pretplata na kavu, pretplati se na kavu

Kako si osigurati kontinuiranu dostavu kave? Riječ, dvije o pretplati na kavu