Webshop Pretplata O kavama
O nama B2B FAQ
15. Studeni 2020. / Autor: Karibu / Teme: Jemen, nepoznata i vrhunska kava, posebne arome kave, humanitarna kriza

Identitet Jemena je kava. Jeste li probali ovu egzotiku?

Prvo što nam padne na pamet kad spomenemo Jemen je rat. Nažalost, sukobi su još uvijek u tijeku.

A jeste li znali da se pojam „mocha“ veže uz Jemen!? Naime, pojam potječe od naziva grada pod nazivom Mokha, u Jemenu, gdje se u gradskoj luci, još u 15. stoljeću, trgovalo kavom. Stanovnici Jemena smatraju da su oni prvi uzgajivači kave arabice u svijetu. U 19.st bili su jedni od najvećih proizvođača kave (50.000 tona u kasnom 19.st), međutim danas se suočavaju s jednom od najvećih humanitarnih kriza uzrokovanih ratnim sukobima što naravno direktno utječe i na industriju kave. Još od 2015. godine, postoje velike poteškoće u trgovanju s ovom zemljom zbog rata i ograničenja u transportu. Uzgoj kave se jako smanjio te se prema posljednjim dostupnim podacima, u Jemenu proizvede samo oko 9.000 tona kave tijekom godine dana.

Specialty kava u Jemenu se uzgaja u posebnim planinskim regijama. Ona svoje egzotične i oštre okuse dobiva upravo zbog uzgoja na visinama iznad 2.400 m.n.v. Suhi vremenski uvjeti, uz minimalno kiše otežavaju obrađivanje zelene kave te zbog toga cijene ove kave na tržištu postižu visoku cijenu. Sorte su vrlo stare i djelomično nepoznate širem svijetu, tlo je kamenito, a kava se obrađuje sušenjem na suncu. Sva kava stoga koja dolazi iz Jemena je obrađena sušenjem na suncu, tj.“natural“ obradom kave.

Specialty coffee koncept obično podrazumijeva da kupac zelene kave stupi u osobni kontakt s uzgajivačem kave i to najčešće posjetom njegove farme. No, zbog prethodno spomenutog stanja to posljednjih pet godina nije bilo moguće.

Kavu koju možete probati u Karibu Kaaawi uzagaja Abdulmajeed, na farmi u blizini Sane, glavnog grada Jemena. Nažalost, vlasnici pržionice Vier iz Dusseldorfa upoznali su ga samo preko fotografije i zahvaljujući današnjoj tehnologiji, putem WhatsAppa.

Kava iz Jemena nadopunjuje specialty coffee koncept svojim posebnim aromama kave. Slatki okus s istančanom aromom duhana razlikuje ovu kavu neizmjerno od drugih. Kave iz Jemena i dalje su vrlo rijetke i teško ih je pronaći radi ratnog stanja. Prvi puta je pržionica Vier Roesterei krajem 2017. uspjela otkupiti svega nekoliko vreća Abdulmajeedove kave i dostaviti u Njemačku. Od kolovoza 2020. najnoviji usjev je opet u ponudi ove pržionice. Abdulmajeed je uspio postići istu razinu svojstava okusa kao i prošlih sezona i, što je najvažnije, bio je pouzdan partner u teškim vremenima.

Naime, iz pržionice Vier su nam potvrdili da je ove godine bilo iznimno teško doći do Abdulmajeedove kave zbog neizmjerno teškog ratnog stanja, no što se tiče ukusa i kvalitete kave ovo je do sad najbolja godina.
Kava iz Jemena obično se izvozi na Arapski poluotok, točnije Saudijsku Arabiju, Oman i Egipat. Odnedavno je i Kina postala veliki uvoznik specialty kave iz Jemena. Samo u rijetkim prilikama ovu kavu možemo kušati u europskim pržionicama, zato uživajte!!! ☕️

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

25. Srpanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, specialty kava, espresso, filter, moka

MABO - nova pržionica iz Bukurešta


08. Srpanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: specialty kava, kozmetika, poklon, ljetni paket

Specialty kava - specialty kozmetika


26. Svibanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: karibu kaaawa, umjetnost, natječaj, poezija, fotografija

Karibu Kaaawa ART natječaj


25. Svibanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: 19 grams, specialty coffee, webshop, nova pržionica, kava

Ljeto je sve bliže - upoznajte 19 grams


10. Svibanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: HAYB, pržionice, specialty coffee, web shop

HAYB - nova pržionica iz Varšave


01. Svibanj 2023. / Autor: Karibu / Teme: web shop, specialty coffee, pržionice, pretplata, karibu kaaawa

Karibu Kaaawa ponovo donosi finu kavu