Kupi Popij Nauči
O nama B2B FAQ
27. Kolovoz 2020. / Autor: Karibu / Teme: arabica, robusta, vrste kave, kofein

Arabica ili robusta - zašto je važno znati koju kavu pijete?

Dugo ispijanje kave na terasi omiljenog kafića vrlo je karakteristično našem narodu. Ili je možda neželjeni gospodin Covid-19 malo utjecao na promjenu ove navike kod nekih od nas?! Hm...

Najčešće to ide ovako: osoba sjedne u kafić, konobar dolazi do dotične, ona naručuje espresso, kratki ili produženi, kavu s mlijekom ili macchiato. Pritom ne razmišljajući o kakvoj kavi se radi jer svaka kava je kava. Važniji je nekako ritual druženja koji stoji iza te kave.

Malo ljudi zapravo zna da postoje dvije osnovne vrste kave, robusta i arabica. Kako znati koju kavu pijemo? Robustu ili mješavinu s robustom ćemo pronaći u većini ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj. Vrlo lako je možemo prepoznati po gorkastom, oporom okusu. Naravno, moramo napomenuti da gorčinu ne možemo pripisati samo vrsti kave već ona djelomično dolazi i od procesa (pre)prženja kave. Da još više dočaramo robustu, ona je sastavni dio klasničnog talijanskog ili austrijskog espressa s puno kreme. Za razliku od robuste, kod arabice prevladavaju voćne kiseline, čajaste note te primjesi orašastih ili čokoladnih tonova. Arabica sadržava više prirodnih voćnih šećera što joj daje slatkoću u okusu.

Zašto je to tako? Kofein je krivac za gorčinu u okusu. Robusta sadrži skoro pa dvostruko više (2,7%) kofeina nego Arabica (1,5%).

Robusta je otpornija na insekte, promjenjive vremenske uvjete što je čini jednostavnijom za uzgoj. Raste na područjima do 1.000 m, dok arabica raste na nadmorskim visinama iznad 1.000 m i zahtjeva dosta vlage, ali i puno sunca. Sve to, naravno, utječe i na njihovu nabavnu cijenu te je arabica puno skuplja od robuste.

Arabica se uzgaja na planinskim predjelima srednje i južne Amerike te u pojedinim afričkim zemljama. Robusta je karakteristična za Vijetnam, Indoneziju i azijske zemlje.

Ovo su samo neke od razlika između dviju osnovnih vrsta kave. Možda naoko nebitne, ali svakako mogu bitne kada pričamo o kavi i njenom utjecaju na zdravlje čovjeka. Razmislite!

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

13. Travanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Ruande, direktni uvoz kave, belgijska pržionica

Kava iz zemlje s tisuću brda, kava iz Ruande


24. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: održivost, 100% reciklabilne vrećice

U kakve vrećice pakiramo kavu? Poštujemo li održivost i kružnu ekonomiju?


10. Ožujak 2021. / Autor: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave

6. poglavlje. Aeropress


24. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: kava iz Etiopije, žensko poduzetništvo

Uspješan primjer ženskog poduzetništva iz Etiopije


03. Veljača 2021. / Autor: Karibu / Teme: koktel s kavom, espresso martini

Kako kod kuće pripremiti koktel espresso martini?


20. Siječanj 2021. / Autor: Karibu / Teme: pretplata na kavu, pretplati se na kavu

Kako si osigurati kontinuiranu dostavu kave? Riječ, dvije o pretplati na kavu