Webshop Pretplata O kavama
O nama B2B FAQ
05. Ožujak 2020. / Autor: Karibu / Teme: Mala škola za velike ljubitelje kave, moka

3. Poglavlje. Espresso bez aparata. Moka

Danas je došao trenutak da razriješimo sve misterije vezane uz moku, ili kafetijeru (kako je mnogi zovu). Razbit ćemo neke mitove i, nadamo se, ispraviti neke pogreške koje mnogi čine pa im kava nikako ne ispada ukusna, nego pregorka i prejaka.

Moka nam, također, dolazi iz Italije, a izumio ju je Alfonso Bialetti 1933. godine. U originalu je napravljena od aluminija, ali se u današnje vrijeme preporuča nabava neke varijante od nehrđajućeg čelika. Sastoji se od 3 zasebna dijela. U donji se dio ulijeva voda, u središnji se usipava kava, a gornji se dio ispuni produktom nastalim vrenjem vode i djelovanjem tlaka koji podiže vodu kroz kavu i na kraju se prolaskom kroz cjevčicu u gornjem dijelu ispunjava cijela prostorija predivnim mirisom kave, a naša moka našim najdražim napitkom.

Mitovi o moki

-1.Mit. Kada kupujete moku, naići ćete na čitavo mnoštvo veličina, proizvođača, materijala, a vrlo vjerojatno ćete se odlučiti za onu koja odgovara vašim uobičajenim navikama, odnosno broju ljudi koji će koristiti tu moku. Važno je imati na umu da ćete u svakoj moki uspjeti pripremiti mnogo manje od očekivanog, stoga, ako kupujete moku za sebe, kupite moku za minimalno troje ljudi.
-2.Mit. Moka se ne smije prati jer time kava gubi na kvaliteti i aromi, odnosno pobire aromu materijala od kojega je moka napravljena. Molimo vas, perite moku. Kao i bilo koji drugi aparat koji koristite za pripremu kave. Što je čišći pribor koji koristite, to ćete bolje osjetiti aromu svake pojedine kave. Pretjerana ekstrakcija bilo koje kave ispušta štetne toksine.

Kako pripremiti moku?

Što se tiče same pripreme kave u moki, ovdje odmah moramo naglasiti kako je upravo ovaj jedan od najnepredvidljivijih načina pripremanja kave. Što to znači? Upravo to da nikako ne možemo iskontrolirati uvjete u kojima se priprema kava. Možemo odrediti gramažu i granulaciju kave koju meljemo, ali jako ćemo teško iskontrolirati vrijeme i temperaturu na kojoj se odvija pripremanje kave. Morat ćemo primijeniti tzv. odokativne i oduhativne metode.

1.Korak. Zagrijte vodu dok ne proključa. Idealno bi bilo koristiti što mekšu vodu. Možete koristiti kuhalo, štednjak i slično.
2.Korak. Uzmite kavu koju ste prethodno samljeli za moku (možemo vam je samljeti i mi). Dok se voda kuha, napunite središnji dio kavom. Nemojte pritiskivati kavu. Možete eventualno rukom proći i izravnati razinu kave i obavezno očistiti rubove od kave. Spoj gornjeg i donjeg dijela mora biti čist.
3.Korak. Vrelu vodu ulijte u donji dio do ventila, koji ima svoj izlaz s vanjske strane. To je sigurnosni ventil koji sprečava previsoki tlak (koji može dovesti i do eksplozije) u donjem dijelu moke. Dakle, nemojte uliti vodu iznad njega.

Usput: zašto se ne ulijeva hladna voda u startu? Ako je kava izložena prevelikoj toplini predugo, zasigurno će obaviti pretjeranu ekstrakciju te će vam vaš napitak biti pregorak i prejak.

4.Korak. Sastavite moku. Središnji dio s kavom umetnite u donji dio, a gornji pričvrstite.
5.Korak. Otklopljenu moku stavite na izvor topline (reklo bi se: na laganu vatru). Cijeli postupak ne bi trebao trajati dulje od 2 minute.
6.Korak. Kava je procurila u gornji dio i začuli ste nešto što zvuči kao grgljanje. U tom trenutku maknite moku s vatre i donji dio ohladite direktno pod slavinom. Tako se prekida ekstrakcija kave.
7.Korak. Čišćenje. Prije nego krenete čistiti moku, ona se mora POTPUNO OHLADITI! Nemojte ju ni rastavljati vruću! Popijte kavu kao pravi Balkanac i nakon nekoliko sati operite moku!

Moka zahtijeva puno eksperimentiranja, ali svakako je moguće pripremiti fantastičnu šalicu kave! Samo strpljivo, hrabro i polako! Pratite naše korake i sigurno ćete (ovaj... nećete!) pogriješiti!

Do čitanja!

< Prethodna priča > Iduća priča

Sve priče

05. Travanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: karibu kaaawa, specialty kava, espresso, moka, pretplata na kavu, online shop

KB Coffee - nova pržionica u travnju


06. Ožujak 2024. / Autor: Karibu / Teme: Karibu Kaaawa, specialty kava, espresso, filter, moka, onlineshop, pretplata na kavu

Barn - nova pržionica u ožujku


05. Veljača 2024. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, espresso, filter kava, pretplata na kavu, karibu kaaawa, web shop, specialty kava

RIGHT SIDE COFFEE - nova pržionica u veljači


12. Siječanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, espresso, specialty kava, karibu kaaawa, pretplata na kavu

ELBGOLD - nova pržionica u siječnju


02. Siječanj 2024. / Autor: Karibu / Teme: specialty kava, karibu kaaawa, kava za sve, uživaj u kavi, ugostiteljstvo

Specialty kava za sve!


28. Rujan 2023. / Autor: Karibu / Teme: nova pržionica, specialty kava, espresso, karibukaaawa, filter, moka

GORIFFEE - nova pržionica iz Bratislave